Skatter i Spanien

Tjäna under siestan – Spanien och skatteförmåner går hand i hand

Vem har inte drömt om ett behagligt liv på den spanska solkusten? Skatteförmånerna är kanske inte lika stora som i Portugal, men Spanien är ändå ett av de mest attraktiva länderna att flytta till för oss svenskar. Och visst sparar du pengar även här. På den här sidan besvarar vi vanliga frågor om skatteregler och går igenom olika fördelar med att bosätta sig i Spanien.

Funderar du på att flytta till Spanien i samband med pensionen eller en försäljning av ditt fåmansbolag? Vi hjälper dig gärna med det juridiska.
Hör av dig!

Skatter i Spanien

Hur fungerar skatter i Spanien vid pension?

Många anser att Spanien är det bästa landet att flytta till som pensionär och varje år tar ca 15 000 svenskar steget till ett liv i värmen. De många soldagarna i kombination med förmånliga skatter och låga levnadsomkostnader gör att du kan få en riktigt behaglig tillvaro här även om din pension från Sverige inte är så hög.

Olika pensionsinkomster beskattas olika i Spanien. Det dubbelbeskattningsavtal som gäller mellan Sverige och Spanien i kombination med en rad förmånliga avdrag gör dock att din totala inkomst efter skatt alltid blir högre än om du hade bott kvar i Sverige.

Viktigt att komma ihåg är att reglerna endast gäller om du saknar väsentlig anknytning till Sverige.

Är jag berättigad till sjukvård i Spanien?

Vid en flytt utomlands lämnar du också Sveriges socialförsäkringssystem, men då Spanien är med i EU har du rätt till vård förutsatt att du har ett intyg från svenska försäkringskassan.

Det kan du få om du tar ut premie- eller ålderspension. 2017 hamnar Spanien på plats 18 av 35 på Euro Health Consumer Index lista över sjukvården i europeiska länder, vilket indikerar att en privat sjukförsäkring kan vara en god idé.

Fördelar med att bosätta sig i Spanien som svensk:

  • Lägre pensionsskatt
  • Lägre kapitalskatt
  • Lägre marginalskatt
  • Förmånliga avdrag
  • Uppskov på reavinstskatten vid försäljning i Sverige gäller även om din nya bostad ligger i Spanien
  • 300 soldagar om året
  • Sverige 4 timmar bort

Hur ser den spanska skatteskalan ut?

Spanien har en progressiv skatteskala mellan 19 – 45 %. Skatten varierar från region till region, men alla har rätt till förmånliga grundavdrag innan den börjar gälla. Här följer en summering av spanska skatter:

Inkomstskatt
Progressiv skatteskala, 19 – 45 % av inkomsten. Du har rätt till minst 5 550 euro i grundavdrag. Grundavdraget för bosatta över 65 år är istället 6 700 euro.

Förmögenhetsskatt
Den spanska förmögenhetsskatten återinfördes 2011 och påverkar den med en förmögenhet på minst en miljon euro. Vissa avdrag får dock göras.

Kapitalskatt
Spansk kapitalskatt uppgår till 19 – 23 %. I Sverige är den 30 %.

Arvsskatt
Procenten på arvsskatt beror på region och vilket förhållande du har till den avlidne. Ett spanskt arvskifte ska ske inom sex månader, därefter tillkommer straffavgifter på skattebeloppet med en maxgräns på 20 %. Fribeloppen innan du måste börja betala arvsskatt varierar mellan de olika regionerna.

Vem tjänar mest på att flytta?

Den med låg pensionsinkomst kan som sagt få många kronor över vid en flytt till Spanien. Men skatter i Spanien är mest fördelaktiga för svenska företagare som vill avveckla sin verksamhet och bosätta sig i landet. Även en svensk pensionär med hög pensionsinkomst kan spara skatt på att bosätta sig i Spanien, då marginalskatten är lägre än i Sverige.