Pensionering utomlands

Gör de bästa åren bättre

Bland de ca 50 000 svenskar som årligen flyttar utomlands är en växande andel pensionärer på jakt efter värme, äventyr och inte minst en lägre pensionsskatt. Pensionärer bosatta utanför Sverige har goda chanser att få mer över i plånboken. Här tittar vi närmare på hur det egentligen fungerar.

Funderar du på att flytta till Portugal, Spanien eller något annat EU-land får du gärna höra av dig till oss. Du är också välkommen på våra seminarier där vi berättar mer om allt som rör pensionering utomlands. Läs mer nedan.

Pensionering utomlands för lägre pensionsskatt

Pension är en inkomst som alla andra, därför är det alltid skatt på pension. Eller?

Inte alls sant. Väljer du att flytta utomlands som pensionär kan skatten reduceras betydligt, eller i vissa fall försvinna helt och hållet. I Portugal kan du exempelvis ta ut din privata tjänstepension från Sverige utan att behöva skatta en krona, medan andra länder ”endast” ger dig en förmånligare beskattning. Har du haft en hög inkomst innan pensionen, kan du spara åtskilliga hundra tusen kronor eller mer på att flytta till varmare breddgrader.

Utflyttad inte detsamma som skattemässigt utflyttad

För att kunna ta del av skatteförmånerna i ditt nya hemland måste du vara skattemässigt utflyttad från Sverige, vilket innebär att du inte får ha någon väsentlig anknytning till Sverige.

När Skatteverket bedömer om du har väsentlig anknytning till Sverige tittar de bland annat på dina ekonomiska engagemang, din familjesituation, om du äger några fastigheter och om du är varaktigt bosatt på en utländsk ort. Att vara skattemässigt utflyttad innebär i princip att du ”klipper banden” med det svenska systemet och enligt reglerna får du inte stadigvarande vistas i Sverige längre än sex månader om året. Men självklart har du rätt att flytta tillbaka hem igen om du så önskar. Dessa regler är komplicerade och det är viktigt att allt blir rätt.

Tänk på att trivas

Sverige har ingått dubbelbeskattningsavtal med samtliga EU-länder och de flesta har en lägre skatt än Sverige på pensioner. Men skatteförmåner i all ära – du ska ju faktiskt bo i landet också. Så det bästa landet att flytta till som pensionär, är i slutändan det du trivs bäst i. Gör därför noggranna efterforskningar och överväg för- och nackdelar innan du bestämmer dig för vilken solnedgång som är vackrast.